Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:

 
 
Üdvözlés

anyaknapja.png

 szep.png szepmulat.png instrumentfejlec.png

Üdvözlünk minden kedves zeneszerető hallgatót oldalunkon.

A rádiót azok kedvéért hoztuk létre, akik Magyarországon, illetve határainkon kívül élnek.

Ha Magyar vagy és szereted a zenét, látogass el hozzánk! Várunk szeretettel!
Zenei repertoárunk a 70.-es 80.-as 90.-es évek legkedveltebb magyar és külföldi slágerei.

Rádiónk Tagja a
Szabadrádiók Magyarországi Szervezetének.

Figyelem: Megjelent a rádió falinaptára.Töltsd le és nyomtasd ki.

Várjuk olyan vállalkozó szellemű hölgyek és urak jelentkezését, akik szeretnének műsorvezetők lenni.
Jelentkezz a Nosztalgia rádióba.
Elvárások.
Legalább 512 kb/s feltöltési sebességű internet, számítógép ismeret, jó beszédkészség.
Ha ki szeretnéd próbálni mit tudsz,
jelentkezz te is oldalunkon,
a jelentkezési lap kitöltésével!

hangok.gif

 
 
 
 
 
Hallgatás


A lejátszó autómatikusan indul.
Jelenleg ez szól:
Loading ...


Új! Hallgasd az Instrumentális csatornánkat itt

Gépre telepített lejátszón az alábbi linket másold be:

Nosztalgia főcsatorna: http://192.227.116.104:4127/stream

Nosztalgia Mulatós: http://192.227.116.104:4012/stream

Nosztalgia Instrumental: http://192.227.116.104:4103/stream

Radio Hongrie – Applications Android sur Google Play


A műsor az Online média boxban is hallgatható mobiltelefonról
Nosztalgia
Listen on Online Radio Box
Mulatós csatorna
Listen on Online Radio Box
Valamint az oldalunkról letölthető a rádió saját alkalmazása.
Töltsd le itt! Válaszd, hogy idegen alkalmazás is telepíthető. Azután már csak hallgatni kell.
iptv.png
Rádiónk hallgatható a Telekom IP-tv box használatával.
Katt a képre.

Legutóbb játszok felvételeink:

Loading ...
 
 
 

 
 
Chat szoba
 
 
 
 
 
Tudomány mai állása 45. hét.

A tartalomból:

 

- Minden eddigi űreszközhöz képest közelebb került a Naphoz a Parker SolarProbe űrszonda.

- Elfogyott az üzemanyag a NASA legsikeresebb űrszondájából, a Keplerből.

- Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost.

- Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját.

- Sikerült bebizonyítani, hogy mire képes a kvantumszámítógép.

- Bébikorallokat vetnek be a Nagy-korallzátony megmentésére.

- Kiszagolják a kutyák a világ egyik legveszélyesebb betegségét.

- Sokak életét mentheti meg a véralvadásgátló oltás.

- Alapvető fontosságú agyi hálózatot fedeztek fel magyar kutatók.

 


Minden eddigi űreszközhöz képest közelebb került a Naphoz a Parker SolarProbe űrszonda.

A Parker a napokban döntötte meg a Helios-2 amerikai-német űrszonda 1978-os rekordját, a 43 millió kilométeres távolságot a Naptól. És még közelebb fog kerülni a csillaghoz, mivel annak külső légkörébe, a koronába fog merülni rövidesen. A Nap felszínétől 24 millió kilométerre fog elhaladni. Az autó méretű űrszondát olyan vastag hőpajzssal borították be, hogy kibírja a hatalmas hőt és sugárzást. A Parkert, melyet a NASA augusztus elején bocsátott fel a Nap légkörének tanulmányozására, 24-szer fogja megközelíteni a Napot a következő hét évben, amikor a Nap felszínétől mért legkisebb távolsága 6 millió kilométer lesz.

https://hvg.hu/tudomany/20181030_nasa_parker_solar_probe_kozel_a_naphoz

Elfogyott az üzemanyag a NASA legsikeresebb űrszondájából, a Keplerből. A NASA( hivatal) szakemberei még utoljára le tudták tölteni az utolsó tudományos megfigyelés adatait, majd végleg nyugdíjazták a Kepler űrtávcsövet. Régóta tudni lehetett már, hogy az emberiséget értékes ismeretekkel gyarapító Kepler űrtávcső már nem bírja sokáig, júliusban azonban még reménykedni lehetett abban, hogy az utolsó adatokat el tudja küldeni a Földre a szerkezet. Most azonban a Kepler űrtávcső örökre elnémult. A NASA bejelentése szerint kilencévnyi működés, 19 megfigyelési misszió és több mint 2600 felfedezett exobolygó után az űrtávcsőből végleg elfogyott az üzemanyag a további tudományos munkához. A szakemberek ezért úgy döntöttek, a Földtől biztonságos távolságba állítják az eszközt.

https://hvg.hu/tudomany/20181031_nasa_kepler_urteleszkop_kikapcsolasa

Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost. Nagyszabású tervvel állt elő a kínai űrprogram fő beszállítója: egy fénylő mű-Holdat lőnének fel a világűrbe, ami miatt nem lenne szükség többé az utcai lámpákra. A projekten dolgozó kínai szakemberek elképzelése, hogy a Kína délnyugati részén található tartomány, Szecsuan fővárosa, Csengtu fölé egy mű-Holdat lőnek fel, amely a Nap fényét tükrözve képes lenne kiváltani az utcai lámpák használatát a 14 milliós városban.

https://hvg.hu/tudomany/20181019_Mesterseges_holddal_vilagitana_egy_kinai_varos

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában. Az 55 kilométer hosszú híd és alagút a szárazföldi Csuhaj és Makaó városokkal köti össze a szigetekre épült, különleges övezetnek számító városállamot Hongkongot. A kilenc év alatt elkészült projekt összekapcsolja az ázsiai gazdasági és pénzügyi metropoliszokat a dél-kínai Kuangtung tartomány fejlődő területével, ezzel egy nagy gazdasági régiót hoz létre a Gyöngy-folyó deltájában. Az átkelő egy hosszan kígyózó hídból és két mesterséges sziget között egy 6,7 kilométeres víz alatti alagútból áll. Az objektumot úgy tervezték, hogy kibírjon akár óránként 200 kilométeres széllökéseket, a Richter-skálán 8-as erősségű földrengést és egy akár 300 ezer tonnás hajóval való ütközést is.

https://hvg.hu/cegauto.kozlekedes/20181019_Atadtak_a_vilag_leghosszabb_tengeri_hidjat_Kinaban

Sikerült bebizonyítani, hogy mire képes a kvantumszámítógép. A kvantumszámítógépre 1994-ben megalkotott Shor-algoritmusról eddig csak sejteni lehetett, hogy sokkal gyorsabban végzi feladatát, mint egy hagyományos számítógép. Most viszont bebizonyítani is sikerült. Igazi mérföldkőnek számít a számítástechnika tudományában1994. Ekkora alkotta meg ugyanis a Massachusettsi Műszaki Egyetem alkalmazott matematikaprofesszora, Peter Shor a nevét viselő Shor-algoritmust, ami egy kvantumszámítógépekre tervezett kvantumalgoritmus. Ennek lényege röviden és egyszerűen annyi, hogy képes elvégezni bármely egész szám prímfelbontását egy adott számú lépésben. (prímszám: 1 és önmaga) A klasszikus számításnál ez nem így van: minél több a bemenetet adunk meg, annál több lépésből lehet csak megoldani a feladatot. A kvantumszámítógépek viszont párhuzamosan végzik el a műveleteket, így marad a lépésszám is, a kvantumalgoritmus futási ideje állandó marad. Ezt a Shor-algoritmus megalkotása óta eltelt két és fél évtizedben nem sikerült bizonyítani. Az egyik amerikai számítógépgyártó cég szakemberei csak most, az egyik folyóiratban megjelent tanulmányukban prezentálták matematikai bizonyítását annak, hogy a kvantumalgoritmus valóban gyorsabb a hagyományosnál. Így nem csak sejthető, hanem bizonyított, hogy a kvantumszámítógépek számítási sebessége messze felülmúlhatja a hagyományosokét. Mindez a jövőben sokkal hatékonyabb algoritmusok fejlesztéséhez vezethet.

https://hvg.hu/tudomany/20181019_ibm_kvantumszamitogep_shor_algoritmus

Bébikorallokat vetnek be a Nagy-korallzátony megmentésére. Bébikorallok betelepítésével segítik a következő hetekben az ausztrál Nagy-korallzátony súlyosan károsodott részeinek regenerálódását helyi kutatók. A kutatók első körben több száz millió korall-lárvát gyűjtenek be azokból a melegnek jobban ellenálló kolóniákból, amelyek túlélték a zátonyt sújtó közelmúltbeli tömeges korallfehéredéseket. A begyűjtött lárvákat egy ideig hatalmas, elkerített tengeri területeken fogják nevelni, majd speciális, víz alatti robotok fogják kiszállítani őket a zátony területének súlyosan károsodott északi részére.

https://hvg.hu/tudomany/20181027_ausztral_nagy_korallzatony_megmentese_bebikorallok

Kiszagolják a kutyák a világ egyik legveszélyesebb betegségét. Az ebek megtaníthatóak arra, hogy kiszagolják a maláriával fertőzött embereket - egy tanulmány szerint. Brit kutatók megállapították, hogy a kutyák képesek felismerni maláriával fertőzött gyerekek zoknijaiban a betegség kórokozójának szagát. A felfedezés elvezethet az első gyorsteszt kifejlesztéséhez.

https://hvg.hu/tudomany/20181029_malaria_betegseg_korokozo_kutyak_szaglas

Sokak életét mentheti meg a véralvadásgátló oltás. Oltás válthatja fel majd a szájon átszedhető véralvadásgátló gyógyszereket, hogy csökkentsék a vérrögök okozta másodlagos stroke kockázatát egy új japán kutatás szerint. Az egyik tudományos folyóiratában bemutatott tanulmány szerint japán kutatók sikeresen teszteltek egereken egy kísérleti oltóanyagot, amely védelmet biztosított a vérrögképződés ellen több mint két hónapon át anélkül, hogy növelte volna a vérzés kockázatát, vagy autoimmun választ idézett volna elő. Az autoimmun válasz hiánya azért fontos, mert azt jelenti, hogy az egerek immunrendszere nem érzéklete az oltóanyagot "behatolóként", amely ellen fel kellett volna lépnie.

https://hvg.hu/tudomany/20181101_veralvadasgatlo_tabletta_helyett_oltas_gyogyszer_stroke

Alapvető fontosságú agyi hálózatot fedeztek fel magyar kutatók. A stressz és az álmatlanság kulcsrendszerét fedezték fel az agyban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói, eredményük utat nyithat az alvászavarok kezelése és radikálisan új típusú altatók fejlesztése felé. Acsády László, Mátyás Ferenc és munkatársaik egy olyan idegsejt hálózatot fedeztek fel, amely azért felelős, hogy beállítsa agyunk éberségi állapotát. Mint írják tanulmányukban, mindenki megtapasztalta már, milyen az, amikor kiélesednek az érzékei. Egy sötét erdőben sétálva elég egyetlen nesz, és máris ilyen felfokozott idegállapotba kerülünk. Az éberségnek ez a fokozódása az agy állapotának hirtelen megváltozása. Számos olyan állapota van az agynak, amelyek meghatározzák, hogyan viszonyulunk a dolgokhoz - izgatottan, motiváltan, türelmetlenül, vagy éppen unottan, kókadtan, álmosan. A kérdés az, hogy mi állítja be az agy éberségi, "érdeklődési" szintjét. Létezik-e erre egy külön rendszer az agyban? A magyar kutatók felfedezése szerint igen. A tudósok egy olyan idegsejt hálózatot fedeztek fel, amely erre szolgál, sőt szerepe van az alvás és ébrenlét szabályozásában is. Az újonnan felfedezett hálózat az agy talamusz nevű területén található. Ez egy olyan agyterület, ahol az agy legfelső központjai felé tartó információk átkapcsolása és előzetes feldolgozása zajlik. Ezek az információk a testből, továbbá az agy ősibb, mélyebb területeiről érkeznek a talamuszba, úgynevezett felszálló idegpályákon. A magyar kutatók által felfedezett idegsejt hálózat azért különleges, mert információkat kap az összes ilyen felszálló idegpályától. A hálózat az így begyűjtött jeleket összegzi, majd információkat küld az agy legfejlettebb része, az előagy legkülönbözőbb területeire: az agykéregbe, a függőségek központjaként elhíresült törzsdúcterületre, vagy éppen a félelem, a büntetés központjának tartott amigdalába. Ez a hálózat azonban csak annyit üzen az előagynak, hogy "itt jön valami szokatlan, érdemes figyelni". Vagyis az agy éberségét fokozza, az agy állapotát változtatja meg. Annak megítélése, hogy milyen változásról van szó, már más agyterületek dolga. Ez a hálózat igen érzékenyen reagál mindenre, ami eltér a megszokottól. Bármire, ami szokatlan, ami reagálásra késztet, legyen a reakció akár pozitív, akár negatív. Ez pedig a biológusok tágabb értelmezésében maga a stressz. Az MTA kutatói megvizsgálták az újonnan felfedezett hálózat működését az alvás-ébrenlét összefüggésében is, egereken végzett ébresztéses kísérletekkel. A hálózat aktiválásával sikerült is felébreszteni a kísérleti állatokat. Az ébredés mértéke attól függött, hogy milyen hosszan aktiválták a hálózatot. E rendszer felfedezése új megvilágításba helyezi azt a régi tapasztalatot, hogy az alvászavarok jelentős része a stressz miatt alakul ki. Hiszen most már rá lehet mutatni az agy egy jól körülhatárolható idegsejt hálózatára, melynek legfontosabb feladata, hogy reagáljon a stresszhatásokra, emellett pedig részt vesz az alvás és az ébredés szabályozásában. Elképzelhető tehát, hogy a folyamatos stressz ezen a hálózaton keresztül hat az alvásunkra. Így ha valamiképpen befolyásolni lehetne a hálózat működését, talán kezelhetővé válnának az alvászavarok, és a természetes alvás jellegzetességeit jobban visszaadó, újfajta altatókat fejleszthetnének ki.

http://www.origo.hu/tudomany/20181025-az-agy-allapotat-meghatarozo-alapveto-fontossagu-halozatot-fedeztek-fel-magyar-kutatok.html?utm_source=Fb&utm_medium=origotudomany&utm_campaign=tudomanyÍrta Garfy on szombat 03 november 2018 - 19:26:33 |   |  Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
 
 
 

 
 
Kapcsolat

E-mail: radio.nosztalgia@gmail.com vagy kapcsolat@nosztalgiaradio.eu
Tel.: +36-30/910-7003
Skype: nosztalgiakivansag
Artisjus:W/001422/2019
code39_001422_2019.jpg
A weboldal sütiket használ a felhasználói élmények érdekében. A következő belépéshez a gyorsabb beérkezés és a bejelentkezés biztosíítása érdekében. A weboldalon a regisztrált felhasznállók adatait nem adjuk át halmadik személy részére. Kérjük a regisztráló felhasználóinkat, hogy a regisztráció során ne adjanak meg semmilyen adatot magukról.
 
 
 
 

Oldal létrehozási idő: 0.1417 másodperc, 0.0186 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 25. Memória használat: 1,960kb