Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:

 
 
Üdvözlés

szep.png

 szep.png szepmulat.png

Üdvözlünk minden kedves zeneszerető hallgatót oldalunkon.

A rádiót azok kedvéért hoztuk létre, akik Magyarországon, illetve határainkon kívül élnek.

Ha Magyar vagy és szereted a zenét, látogass el hozzánk! Várunk szeretettel!
Zenei repertoárunk a 70.-es 80.-as 90.-es évek legkedveltebb magyar és külföldi slágerei.

Rádiónk Tagja a
Szabadrádiók Magyarországi Szervezetének.

Figyelem: Megjelent a rádió falinaptára.Töltsd le és nyomtasd ki.

Várjuk olyan vállalkozó szellemű hölgyek és urak jelentkezését, akik szeretnének műsorvezetők lenni.
Jelentkezz a Nosztalgia rádióba.
Elvárások.
Legalább 512 kb/s feltöltési sebességű internet, számítógép ismeret, jó beszédkészség.
Ha ki szeretnéd próbálni mit tudsz,
jelentkezz te is oldalunkon,
a jelentkezési lap kitöltésével!

hangok.gif

Nosztalgia Rádió - MyOnlineRadio.hu
 
 
 
 
 
Hallgatás

A lejátszó autómatikusan indul. Gépre telepített lejátszón az alábbi linket másold be:

Főadás: http://137.74.85.85:7230/live.mp3

Mulatós: http://137.74.85.85:7230/mulatos.mp3

Instrumental (időszakos):

Radio Hongrie – Applications Android sur Google Play


A műsor az Online média boxban is hallgatható mobiltelefonról
Nosztalgia
Listen on Online Radio Box
Mulatós csatorna
Listen on Online Radio Box

 
 
 
 
 
Rádió chat

Kedves drága hallgatóink. A chet oldalunk megújult. Kísérletileg itt tudunk beszélgetni a jövőben.

Bejelentkezés többféle közösségi portál profilotokkal lehetséges. Nem kell a rádió weboldalán feleslegesen regisztrálni. Jó szórakozást kívánunk.

 
 
 
 
 
Tudomány mai állása 2019/12. hét.

A tartalomból:

 

- Lenyűgöző fotót készített a Hubble két galaxis összeolvadásáról.

- Megszaporodnak az őssejtek az űrben.

- Kiderült, hogy pontosan mi történik a haldokló csillagokkal.

- A jéghegyek több évtizedes rejtélyét oldhatták meg.

- Jótékonyan hat a vérnyomásra a délutáni alvás.

- Bioaktív üveg segíthet a fertőzés elleni küzdelemben.

- Valóra válhat a sötétben látás egy új eljárásnak köszönhetően.


Lenyűgöző fotót készített a Hubble két galaxis összeolvadásáról. Két, 350 millió fényévre lévő galaxis "táncát" örökítette meg a legismertebb űrteleszkóp. Az Európai Űrügynökség a napokban hozta nyilvánosságra azt a képet, amin két, nagyjából 350 millió fényévre látható galaxis látható. A kép nem is akármilyen "pózban" ábrázolja őket, azok ugyanis a jelek szerint épp összeolvadnak.

 

https://hvg.hu/tudomany/20180314_hubble_urteleszkop_galaxis_osszeolvadasa

 

 

Megszaporodnak az őssejtek az űrben. Az űr mikrogravitációs környezete serkenti az úgynevezett indukáltpluripotens őssejtek (iPS-sejtek) átalakulását más típusú sejtekké. A jelenséget a kínai Tiencsou-1 űrmisszió során végzett egérkísérletekben figyelték meg a kutatók. Eredményeik új perspektívákat nyitnak a jövőbeli űrutazások területén.

 

https://www.origo.hu/tudomany/20190312-a-mikrogravitacio-gyorsitja-az-ipssejtek-atalakulasat-mas-tipusu-sejtekke.html?utm_source=fb&utm_medium=origotudomany&utm_campaign=tudomany&fbclid=IwAR012dicRMV0JiTS7aakVguCoSzk8x7ZEQv5KTcRIBLc8k3Rki9UEyOCP_g

 

 

Kiderült, hogy pontosan mi történik a haldokló csillagokkal. A kis tömegű csillagok, mint amilyen a Nap is, életük végén vörös óriássá fújódnak fel. Eddig a kutatók feltételezték, hogy ennek a fázisnak a végén több száz éven át hatalmas mennyiségű gázt és port bocsátanak ki környezetükbe. Most azonban kiderül, hogy alaposan túlbecsülték az úgynevezett szuperszél-fázist. Az új megfigyelésekkel végre helyreállt a rend a tudományban. Mégsem szuperszelet, hanem az eddigi feltételezésekhez képest csak "szellőt" bocsátanak ki a haldokló csillagok. Az egyik tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint az eddig hitt anyagmennyiségnek csak tíz százalékát veszítik el ebben az időszakban a csillagok. A Nap is így fogja végezni: ha ötmilliárd év múlva elhasználja a belsejében lévő, a magfúzióhoz szükséges hidrogénraktárát, jelenlegi mérete több százszorosára fog fújódni. Eközben elnyeli a belső bolygókat, a külsőket pedig izzásba hozza. Végül egy fénytelen, összetett fehér törpévé zsugorodik.

 

https://hvg.hu/tudomany/20190302_haldoklo_csillagok_szuperszel_fazis_10_szazalek

 

 

Lefotózták, ahogy a vadászgépek átlépik a hangsebességet. Több évig tartó kutatás után találta meg a módját a NASA (hivatal), hogy rögzíteni tudja a szuperszonikus vadászgépek által keltett lökéshullámokat. A fotókat tízéves technikai előkészület előzte meg, ugyanis a hangrobbanásnak is nevezett jelenség rögzítéséhez különleges technikára volt szükség. A NASA emberei egy nagyobb repülővel szálltak az Amerikai Légierő vadászgépei fölé. Miután vadászok a levegőbe emelkedtek, az űrügynökség munkatársai 9100 méterig repültek, hogy onnan rögzíthessék a lökéshullámokat. Az elkészült fotókat másodpercenként 1400 képkocka rögzítésére alkalmas kamerákkal készítették, és hogy még látványosabbak legyenek, utólag ki is színezték azokat. Előfordult, hogy a levegőben való fotózgatáskor a vadászgépek közti távolság mindössze 3 méter volt. A fotózgatás persze nem csak az elkészült munka miatt fontos a NASA és a légierő számára: a begyűjtött adatok felgyorsíthatják egy új szuperszonikus repülő fejlesztését, ami az ígéretek szerint (majdnem) csendben lépi majd át a hangsebességet.

 

https://hvg.hu/tudomany/20190307_nasa_vadaszrepulo_lokeshullam_hangrobbanas_hangsebesseg_atlepese

 

 

A jéghegyek több évtizedes rejtélyét oldhatták meg. Szakértők egy csoportja úgy véli, végre sikerült kideríteniük, hogy miért zöld színűek egyes jéghegyek az Antarktisznál – számol be az egyik tudományos lap. A kutatók szerint a kulcs az lehet, hogy a helyi gleccserek alatt nagy mennyiségű vas-oxid-por található, amely aztán a tengeri jégben halmozódhat fel. A jéghegy képes az óceánban távolra szállítani ezt a vasat, majd ott megolvadva juttatja el azt a fitoplanktonhoz, amelyek tápanyagként hasznosíthatják. Több mint 30 éve vizsgálják a csak az Antarktisznál fellelhető zöld jéghegyeket. A kutatók szerint a jégtömegek különlegességét nemcsak színük adja, hanem tisztaságuk is: a zöld jéghegyekben nincsenek buborékok. A legtöbb jégtömeg fehér vagy kékes árnyalatú, általában minél kékebbek, annál idősebbek és annál kevesebb buborékot tartalmaznak. A kutatók eleinte úgy gondolták, hogy a zöld jéghegyek valamilyen szerves anyagnak köszönhetik egyedi színüket, az elemzések azonban nem mutattak ki szokatlan szervesanyag-szintet.

 

https://24.hu/tudomany/2019/03/11/antarktisz-zold-jeghegy/

 

 

Jótékonyan hat a vérnyomásra a délutáni alvás. A napi rendszerességgel szunyókálók vérnyomása észrevehetően csökken azokéhoz képest, akik nem élvezhetik a délutáni szieszta előnyeit - állapították meg görög kutatók, akik az Amerikai Kardiológusok Társasága 68. éves tudományos tanácskozásán mutatták be tanulmányukat. A délutáni alvás, úgy tűnik, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint más életmódváltoztatások. Például a só- és az alkoholfogyasztás mérséklése, csökkentése 3-5 higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást. A kis dózisú vérnyomáscsökkentők általában 5-7 higanymilliméterrel csökkentik a vérnyomás szintjét. A rendszeres délutáni szieszta mintegy 5 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást, ami a kutatók szerint azonos a más ismert vérnyomáscsökkentő beavatkozásokkal.

 

https://www.origo.hu/tudomany/20190309-kutatok-kideritettek-miert-fontos-a-delutani-alvas.html?utm_source=fb&utm_medium=origotudomany&utm_campaign=tudomany

 

 

Bioaktív üveg segíthet a fertőzés elleni küzdelemben. A középkori ólomüveg készítés mintájára előállított bioaktív üveg segíthet az E. coli-fertőzés legyőzésében – ezt állapította meg egy új kutatás. A tudósoknak sikerült egy olyan bioaktív üveget létrehoznia, amely órákon belül megöli a kólibaktériumot. Az Astoni Egyetem kutatói szerint a bioaktív üveget műtét alatt lehet a testbe helyezni. A testben képes feloldódni, és lassan kifejtve hatását, megakadályozza a baktériumok szaporodását, elkerülve az antibiotikumok szükségességét. Richard Martin szerint az új eljárás megváltoztathatja a fertőzések elleni védekezést a kórházakban.

 

https://hvg.hu/tudomany/20190310_bioaktiv_uveg_e_coli_fertozes_ellen

 

 

 

 

Valóra válhat asötétben látás egy új eljárásnak köszönhetően. Egy kísérlet keretében amerikai és kínai kutatók olyan nanorészecskéket fecskendeztek az egerek szemébe, ami átkonvertálta nekik az infravörös fényt látható fénnyé. Az eredményről nemrég számoltak be a Kínai Tudományos és Technológiai Egytem, valamint a Massachusettsi Orvosi Egyetem tudósai. Erre már önmagában is felkapja a fejét az ember, kiderült azonban az is, hogy ugyanezzel az eljárással az embereken is alkalmazható lenne a technológia. Az egerek szemébe fecskendezett nanoanyagról az is kiderült, hogy nagyjából 10 héten át fejti ki hatását, és semmilyen komolyabb mellékhatása nincs. Vagyis ha egyszer valaki megkapja az "injekciót", nem marad örökre infravörös a látása.

 

https://hvg.hu/tudomany/20190308_szem_kiserlet_infravoros_feny

Írta Garfy on hétfő 18 március 2019 - 17:48:41 |   |  Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
 
 
 

 
 
Kapcsolat

E-mail: radio.nosztalgia@gmail.com vagy kapcsolat@nosztalgiaradio.eu
Tel.: +36-30/910-7003
Skype: nosztalgiakivansag
Artisjus:W/001422/2019
code39_001422_2019.jpg
A weboldal sütiket használ a felhasználói élmények érdekében. A következő belépéshez a gyorsabb beérkezés és a bejelentkezés biztosíítása érdekében. A weboldalon a regisztrált felhasznállók adatait nem adjuk át halmadik személy részére. Kérjük a regisztráló felhasználóinkat, hogy a regisztráció során ne adjanak meg semmilyen adatot magukról.
 
 
 
 

Oldal létrehozási idő: 0.0694 másodperc, 0.0184 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 27. Memória használat: 2,036kb