Hollandiában egy vizsgálóbizottság leállítaná az örökbefogadásokat külföldről

Brüsszel/Hága, 2021. február 5., péntek (MTI) – Hollandiában egy különleges vizsgálóbizottság arra kéri a kormányt, hogy azonnali hatállyal állítsa le a külföldről történő örökbefogadásokat, miután egy vizsgálat komoly visszaéléseket tárt fel a folyamatok során – írták pénteken a helyi lapok.

A különbizottságot Sander Dekker jogvédelemért felelős miniszter bízta meg 2019 tavaszán, hogy vizsgálja ki a holland kormány felelősségét a nemzetközi örökbefogadási folyamatokban 1967 és 1998 között. A testület elsősorban bangladesi, brazil, kolumbiai, indonéz és Srí Lanka-i gyermekek örökbefogadását tanulmányozta, és a korrupció, dokumentumhamisítás, gyermekkereskedelem, továbbá gyermekrablás több esetére derített fényt.
A bizottság vezetője, Tjibbe Joustra hangsúlyozta: a jelenlegi örökbefogadási rendszert még mindig rendszerszintű, „szerkezeti problémák” terhelik, és amíg ezeket nem oldják meg, a kormánynak fel kell függesztenie az örökbefogadások engedélyezését.
Sajtóinformációk szerint a szakbizottság jelentésében – amelyet hétfőn nyilvánosságra hoznak – azt is javasolja a holland kormánynak, hogy ismerje be saját politikai felelősségét is a szülőkkel és gyermekekkel szemben elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban, és létesítsen külföldön segélyvonalakat, ahol a szülők bejelenthetik a jogtalanságokat.

Irja az MTI