A tudomány mai állása 19. 08. 26.

A tartalomból:

– Az arany egy egészen új formáját fedezték fel.

– Almából készítettek ehető edényt orosz kutatók.

– A fák segítik egymást, hogy életben maradjanak.

– Folytatódnak a kísérletek a Holdon elhelyezett prizmákkal.

– Öngyilkos baktériumok pusztítják el a rákos daganatokat.

– A napi három vagy több kávé lehet a migrén oka.

Az arany egy egészen új formáját fedezték fel. Egy új kísérletben extrém körülményeknek tették ki az aranyat, melynek hatására az elem atomjai korábban nem látott struktúrát vettek fel – írja az egyik tudományos lap.

https://24.hu/tudomany/2019/08/05/arany-szerkezete/

Almából készítettek ehető edényt orosz kutatók. A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai ehető élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, amelynek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyag csomagolásból keletkező hulladék mennyiségét.

https://hvg.hu/tudomany/20190719_Almabol_keszitettek_egyszer_hasznalatos_edenyeket_orosz_kutatok

220 millió fát ültettek Indiában egy nap alatt. A telepítést több mint egymillió indiai  végezte az észak-indiai Uttar Pradesben a klímaváltozás ellen hirdetett kampány keretében, amelynek célja élhetőbbé tenni az ország legnépesebb államát.

https://www.origo.hu/tudomany/20190810-megnovelik-az-erdotakarot-egy-nap-alatt-220-millio-fat-ultettek-indiaban.html

A fák segítik egymást, hogy életben maradjanak. Nincs lombkoronája, sem ágai, mégis él az a fatörzs, amelyre Új-Zélandon bukkantak kutatók. A különös jelenség oka a föld alatt keresendő.

https://hvg.hu/tudomany/20190730_elohalott_fa_gyoker_uj_zeland_kaurierdo

Folytatódnak a kísérletek a Holdon elhelyezett prizmákkal. Vannak olyan kísérletek, amelyek az 50 éve kezdődött Apollo-korszak óta máig folyamatosan végezhetőek a Holdon járt űrhajósok munkájának köszönhetően.

https://ng.hu/fold/2019/07/28/az-apollo-kiserletek-amelyek-maig-folytatodnak/

Öngyilkos baktériumok pusztítják el a rákos daganatokat. A rák jelenleg még mindig gyógyíthatatlan betegség, annak ellenére, hogy újabb és újabb elméleti és részben gyakorlati gyógymódokat fedezünk fel a daganatok eltüntetésére. Egy ilyen új módszer a Bostoni Állami Kórház kutatóinak programozott baktériumokat használó eljárása, ami egérkísérleteken elképesztő eredményeket hozott, és akár áttörést is jelenthet a rákkutatás területén.

https://24.hu/tudomany/2019/07/04/rakos-daganat-programozhato-bakterium-nanotest-tumor-gyogyitas/

A napi három vagy több kávé lehet a migrén oka. Harvardi kutatók megállapították, hogy a visszatérő migrénes fejfájással küzdő emberek körében nagyobb a valószínűsége a másnapi fájdalomnak, ha napi legalább három koffeines italt, például kávét vagy teát fogyasztanak.

https://www.origo.hu/tudomany/20190809-napi-harom-vagy-tobb-kave-fogyasztasa-migrenhez-vezethet.html?utm_source=fb_origotudomany&utm_medium=whatever&utm_campaign=tudomany&fbclid=IwAR03eWsem_L-f8-wNydD5gJiTM-Qk7qbyeXXfkswv4wVfxZ3bj8iByyDP2g