A tudomány mai állása 2019. 09. 10.

A tartalomból:

 

– Bibliai csata emlékére bukkantak.

– Meglepte a régészeket egy sarkvidéki hajóroncs kiváló állapota.

– Lassan végleg eltűnik a Titanic.

– Sikeres volt a csonton belüli végtaghosszabbítás a Semmelweis  Egyetemen.

– Tetoválótintával gyógyították meg a túlérzékeny szemet.

– Harmadával csökkenti a stroke kockázatát egy kombinált gyógyszer.

– Különös pályán keringő bolygót figyeltek meg.

– A szaglásával hoz fontos döntéseket az amerikai űrügynökség munkatársa.

Szerkesztő: Kovács Attila

Bibliai csata emlékére bukkantak. A feliratos oltár a jordániai Ataroth egyik moábita szentélyében került elő. A szakértők úgy vélik, hogy a szöveg egy, a Bibliában is leírt háborúról szól. Az oltáron a szavak moábita nyelvűek, a számokat viszont az ókori egyiptomi írásrendszerrel, hieratikus írással vésték fel. A kutatók szerint a kőtábla Mésamoábita király korából származik, aki sikeres felkelést vezetett Izrael ellen, és elfoglalta Ataroth városát.

https://ng.hu/kultura/2019/08/22/bibliai-haboru-bizonyitekara-bukkantak/

Meglepte a régészeket egy sarkvidéki hajóroncs kiváló állapota. A balszerencsés Franklin-expedíció egyik elveszett hajója, a H.M.S. Terror időkapszulaként fennmaradt roncsába bepillantó búvárrégészek rendkívüli felfedezéseket tettek. 1845-ben két, sarkvidéki utazásra átalakított, megerősített és a kor legmodernebb eszközeivel felszerelt egykori hadihajó hagyta el Angliát, a H.M.S. Erebus, és a H.M.S. Terror. Az út célja a feltételezett Északnyugati-átjáró felderítése volt, amelynek segítségével az Európa és Ázsia közti kereskedelmi utakat szerették volna lerövidíteni. A 19. század első felében számos expedíció indult a kanadai sarkvidékre ezzel a céllal, és a leghíresebbé a Sir John Franklin vezette út vált – a két hajó rejtélyes eltűnését követően. A legújabb feltárás során kanadai szakemberek pillanthattak be a Franklin-expedíció egyik hajója, a nemrégiben megtalált H.M.S. Terror maradványaiba víz alatti drónok és búvárok segítségével.

https://ng.hu/kultura/2019/08/29/meglepte-a-regeszeket-a-sarkvideki-hajoroncs-allapota/

Lassan végleg eltűnik a Titanic. Egy nemzetközi kutatócsoport újabb merüléseket hajtott végre a 3800 méteres mélységben fekvő Titanicnál. Bár a roncs bizonyos részei még jó állapotban vannak, összességében egyre több helyen figyelhető meg a pusztulás. A leglátványosabb sérülések a tiszti körlet jobb oldalán láthatóak. Parks Stephenson Titanic-kutató szerint az orr társalgójának teteje lesz a következő elem, amelyik elveszhet. A hajó maradványai az erős áramlatok, a sós víz és a fémevő baktériumok miatt roncsolódnak.

https://24.hu/tudomany/2019/08/22/titanic-roncs-pusztulas/

Sikeres volt a csonton belüli végtaghosszabbítás a Semmelweis Egyetemen. Napról napra javul az állapota, már mankó nélkül közlekedik és gyógytornászhoz jár az a beteg, akin februárban csonton belüli eszközzel, egy mágneses végtaghosszabbító készülékkel végeztek sikeres beavatkozást az idén 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján. Magyarországon ez volt az első ilyen műtét, amit magyar orvos végzett.

https://www.origo.hu/tudomany/20190821-az-elso-ilyen-magyarorszagi-beavatkozast-a-sote-ortopediai-klinikajan-vegeztek-el.html

Tetoválótintával gyógyították meg a túlérzékeny szemet. Egy 63 éves brit nő szemét glaukóma (zöldhályog) miatt kellett operálni. A lézeres műtét után szokatlan mellékhatás lépett fel: túlérzékeny lett a szeme a fényre. Végül egy úttörő eljárással sikerül helyreállítani a normális látását. A glaukóma vagy zöldhályog különböző megbetegedési formában jelentkezhet. Ezek közös tulajdonsága, hogy megnövekedett szemnyomással látóideg károsodást idéznek elő. Ha nem gyógyítják, a látóideg károsodás progresszív, tartós látásveszteséghez vezethet. A glaukóma egyik kezelési módja a lézeres beavatkozás. Ezen a műtéten esett át egy 63 éves walesi nagymama. A műtét ugyan sikerült, de egy szokatlan mellékhatás lépett fel. A hölgy szeme annyira érzékeny lett a fényre, hogy képtelen volt tévét vagy mozivetítést nézni, illetve alig látott a vezetésnél, ha éles fény tűzött a szemébe. A nő, orvosról orvosra járt, hogy segítsenek a problémáján. Különféle eljárásokat próbáltak ki, beleértve a szűrős szemüvegeket és a színes kontaktlencséket, de egyik módszer sem vált be. Öt év szenvedés után talált rá egy szemészre, aki azt javasolta, hogy tetoválótintát injektáljanak a szem szaruhártyájába. Az egyik kórházban végzett beavatkozás után a nő úgy nyilatkozott, hogy az eljárás megváltoztatta az életét. A látása újra normális lett és visszatérhetett a korábban megszokott életviteléhez.

https://www.origo.hu/tudomany/20190828-tul-jol-sikerult-a-lezeres-zoldhalyogmutet-tetovalni-kellett-a-szemet.html

Harmadával csökkenti a stroke kockázatát egy kombinált gyógyszer. A tabletta négy hatóanyagot tartalmaz. A szívkoszorúér-betegségek és a stroke (szélütés) világszerte sokakat érint. A dohányzás, az elhízás és a testmozgás hiánya mind növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.A szélütés megelőzésére szolgáló négy-az-egyben politabletta ötlete 2001 óta ismert. Vérhigítót, koleszterincsökkentőt és kétféle vérnyomáscsökkentőt tartalmaz. A most zárult brit-iráni kutatás volt az első nagy tanulmány a szerkombináció hatásának igazolására.

https://hvg.hu/tudomany/20190826_szelutes_kockazata_csokkentes_politabletta

Különös pályán keringő bolygót figyeltek meg. Parittyaszerű mozgása alapján fedeztek fel egy óriási tömegű exobolygót, amely háromszor nagyobb, mint a Jupiter, a Naprendszer legnagyobb planétája – közölte a Kaliforniai Műszaki Egyetem. A HR 5183 b nevű exobolygó, vagyis Naprendszeren kívüli bolygó hosszúkás, tojásdad alakú pályán kering csillaga körül. Ilyen mértékű eltéréssel, vagyis excentricitással nem találkoztak még eddig felfedezett más exobolygó esetében – mondta elSarahBlunt, az egyik szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

https://www.origo.hu/tudomany/20190829-felfedeztek-egy-oriasi-tomegu-exobolygot.html

A szaglásával hoz fontos döntéseket az amerikai űrügynökség munkatársa. Az 59 éves George Aldrich foglalkozása alighanem a legkülönlegesebb a világon – az a dolga, hogy különféle tárgyakat szagolgasson az amerikai űrhivatalban, és az ő orra dönti el, hogy milyen tárgy mehet fel a világűrbe, és minek kell lenn maradnia a Földön. Eredetileg tűzoltó volt, de aztán kiderült, hogy különlegesen kifinomult a szaglása, és ezt az űrhajósok általános jó közérzete, ebből fakadóan pedig a küldetésük sikere érdekében is be lehet vetni. Egy űrállomáson nem olyan egyszerű ablaknyitásos szellőztetéssel megszabadulni a kellemetlen illatoktól. Mivel aránylag kicsi, és hermetikusan zárt térről van szó, a szagok eloszlatásában csak a szellőzőrendszer légszűrő berendezéseire lehet számítani. Azokra se nagyon: az asztronauták beszámolói szerint egy-egy erősebb illat akár évekig is megmarad az űrállomáson, annyira, hogy 1976-ban például egy szovjet misszió konkrétan azért hiúsult meg, mert elviselhetetlen szag volt a Szojuz-21 űrhajóban. A szaghatás mellet az is fontos, hogy az emésztőrendszerből távozó gáz hidrogént és metánt tartalmaz, ami pedig gyúlékony, és nagyobb mennyiségben veszélyes lehet az űrállomás levegőjében. Az űrállomás forgása miatt 90 percenként van naplemente a fedélzeten, vagyis minden másfél órában lezajlik egy teljes éjjel-nappal ciklus, a napsütéstől felmelegszik az állomás fala, aztán lehűl. Ez pedig felgyorsítja a bent levő anyagokból egyes vegyületek felszabadulását, ezek pedig, például egy ragasztóanyag vagy egy festék esetében szaghatással is járhatnak. És itt jön a képbe Aldrich orra. A szagspecialista minden, az űrállomásra készülő tárgyat megszagol, az ételeket, ruhákat, még az űrhajósok személyes tárgyait is. A tesztelendő tárgyakat először egy lezárt konténerben három napra 49 fokra hevítik fel, hogy ezzel szimulálják az űrbeli körülményeket. Ezután kiszivattyúzzák a levegőt a tartályból, és ebből vesz szagmintát. Az elmúlt 40 évben jó néhányszor élt a vétójogával, a Földön tartott például borotválkozás utáni arcszeszt, egy űrhajósnő sminkkészletét, illetve konténereket rögzítő szíjakat.

https://index.hu/tudomany/til/2015/09/09/azert_fizeti_a_nasa_hogy_mindent_megszagoljon/