A tudomány mai állása 09. 23.

A tartalomból:

 

– Víz van a légkörben és az eső is eshet egy Földhöz hasonló bolygón.

– Azonosítatlan objektum lépett a Naprendszerbe.

– Feltalálhatták az akkumulátort, ami 1,6 millió km után sem megy tönkre.

– Az agyban tekereg a robotikus gyógy-kukac.

– Rájöttek a balkezesség genetikai titkára.

– Az e cigaretta már rövid távon is veszélyes.

– Végstádiumos rákbetegeknek adhat reményt a magyar kísérleti program.

Víz van a légkörben és az eső is eshet egy Földhöz hasonló bolygón. A kutatók két éven át vizsgálták a 2015-ben felfedezett K2-18b jelű exobolygó légkörét, és nem várt felfedezésre jutottak. A Földön kívüli élet kutatásának egyik legfontosabb része, a víz valamely formája iránti kutakodás. A tudósok már több ilyen exobolygót is találtak az elmúlt évek során, ám azok nem voltak alkalmasak arra, hogy élet alakuljon ki rajtuk: olyan gázóriások voltak, mint a mi Naprendszerünkben a Jupiter. Most azonban egy másfajta égitest légkörében sikerült vízpárát találni, amiről a kutatók úgy vélik, folyékony formában hullhat a felszínre – vagyis eshet az eső az égitesten.

https://hvg.hu/tudomany/20190911_hubble_urteleszkop_k2_18b_viz_csillagaszat

Azonosítatlan objektum lépett a Naprendszerbe. Újabb távoli csillagrendszerből származó objektum léphetett a Naprendszerbe egy amatőr csillagász megfigyelése szerint. Gennady Borisov augusztus 30-án szúrta ki először a különös objektumot egy saját maga által tervezett teleszkóppal. Ezt követően több távcső is elkezdte követni az idegen égitestet. A Nemzetközi Csillagászati Uniótól az újonnan talált objektum a C/2019 Q4 (Borisov) ideiglenes nevet kapta. Ha megerősítik az eredményeket, ez lesz a második csillagközi objektum, amit a Naprendszerben megfigyeltek.

https://www.origo.hu/tudomany/20190912-azonositatlan-objektum-lepett-a-naprendszerbe-nem-tudni-mi-lehet.html?utm_source=fb_origotudomany&utm_medium=whatever&utm_campaign=tudomany&fbclid=IwAR1oPQjFGQQZX_qGe1Bmw7XiWXy8xjn4ulyoB4FQ6sO3zSC-tvChINyvSZU

Feltalálhatták az akkumulátort, ami 1,6 millió km után sem megy tönkre. A jelek szerint talán mégsem volt túlzó Elon Musk legutóbbi víziója, amikor az “örök életű” akkumulátorok érkezéséről beszélt. A kanadai Dalhousie-i Egyetem tudósa – aki egyben a Tesla akkumulátorokat fejlesztő csapatának vezetője –, Jeff Danh publikált egy szakcikket az egyik tudományos lapban.

https://hvg.hu/tudomany/20190911_tesla_elektromos_auto_akkumulator_technologia

Az agyban tekereg a robotikus gyógy-kukac. Még távirányítani kell, de egyszer majd magától kunkoroghat a fájós fejekben. Az agyi érkatasztrófa – a stroke – ellenszere lehet az a miniatűr, kukacszerű robotocska, amit az Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), kutatói fejlesztettek ki. A robot az agyi erekben is tud közlekedni, majd lézerrel bonthatja fel a keletkezett vérrögöket. A robot maga már működik, a vérrögbontó lézeren még dolgoznak.

https://hvg.hu/tudomany/20190906_Agyban_tekereg_a_robotikus_gyogykukac

Rájöttek a balkezesség genetikai titkára. Először azonosították a balkezesség genetikai utasításait, amelyek jelentősen befolyásolják az agy egyes területeinek szerkezetét és működését. Nagyjából tízből egy ember balkezes. Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az öröklődés szerepet játszhat a kialakulásában, a részleteket azonban nem tárták fel.

https://hvg.hu/tudomany/20190907_balkezesseg_genetika_agyterulet_dns

Az e cigaretta már rövid távon is veszélyes. Egy új kutatás szerint a hevítés során olyan anyagok keletkeznek, melyek átmenetileg csökkentik a vér áramlását, károsítják az ereket, a legújabb vizsgálatok súlyos tüdőbetegséget is összefüggésbe hoztak az e-cigaretták használatával. A hatás már nikotinmentes folyadékok mellett is megfigyelhető. A Pennsylvaniai Egyetem munkatársai 31 nemdohányzó alany bevonásával vizsgálták az elektromos cigaretták érrendszerre gyakorolt hatását.

https://ng.hu/tudomany/2019/09/09/az-e-cigaretta-mar-rovid-tavon-is-veszelyes/

Végstádiumos rákbetegeknek adhat reményt a magyar kísérleti program. A Semmelweis Egyetemen végzett programban 140 beteget vizsgáltak, csaknem felüknél hatásos volt a kezelés. A programba jelenleg nem lehet jelentkezni.

https://hvg.hu/tudomany/20190906_Vegstadiumos_rakbetegeknek_adhat_remenyt_a_magyar_kiserleti_program?fbclid=IwAR0a4oBhY3aQqyss2PHWWWj9UiWzlqq2S533lFBCyZ4_s17oKtmIJ_McKTI