A tudomány mai állása 19. 09.30.

A tartalomból:

 

– Megtalálhatták James Cook felfedező hajóját.

– Valódiak egy furcsa repülő tárgyról készült korábbi videók.

– Azonosították az eddigi legnagyobb tömegű neutroncsillagot.

– Véletlenül megcsinálták a világ legsötétebb anyagát.

– Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban.

– Más a bélflórájuk a császármetszéssel született csecsemőknek.

– Robotfonal jöhet a szélütés kezelésében.

– Génterápia segíthet a stroke utáni felépülésben.

Megtalálhatták James Cook felfedező hajóját. Egy nemzetközi kutatócsoport lokalizálhatta az Endeavour végső nyughelyét. A 32 méter hosszú Endeavour volt az a vitorlás, mellyel James Cook első expedícióján, 1768-1771 között utazta körül a földet.

https://ng.hu/kultura/2019/09/17/valoszinu-james-cook-hajoja-kerult-elo/

Valódiak egy furcsa repülő tárgyról készült korábbi videók. Néhány éve az amerikai haditengerészet pilótái furcsa, rendkívül gyorsan mozgó tárgyra lettek figyelmesek az égbolton. Az erről készült felvételről most adtak ki hivatalos állásfoglalást.

https://hvg.hu/tudomany/20190918_amerikai_haditengereszet_ufo_azonosithatatlan_repulo_targy

Azonosították az eddigi legnagyobb tömegű neutroncsillagot – számol be az egyik amerikai tv társaság. A neutroncsillagok rendkívül kicsi, de nagy tömegű maradványcsillagok, az égitestek átmérője gyakran egy-egy nagyvároséval egyenlő, tömegük viszont a Napénál is nagyobb. Az újonnan felfedezett, 4 600 fényévre fekvő, J0740+6620 jelű objektum 2,17 naptömegű, átmérője viszont csupán mintegy 24 kilométer.

https://24.hu/tudomany/2019/09/17/neutroncsillag-surusege-j07406620/https://index.hu/tudomany/til/2015/02/21/a_hely_ahol_betiltottak_a_radiozast/

Véletlenül megcsinálták a világ legsötétebb anyagát. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai olyan anyagot készítettek, ami szinte az összes ráeső fényt elnyeli. A tudományban nem ritka, hogy egy nagy felfedezést vagy új találmányt csupán véletlennek köszönhetünk. Így jártak most a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai is, akiknek teljesen véletlenül sikerült megalkotniuk a világ legsötétebb (legfeketébb) anyagát.

https://hvg.hu/tudomany/20190913_massachusettsi_muszaki_egyetem_sotet_anyag_felfedezes

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban. A szárnyashajó-elven működő új járművek célja, hogy csökkentsék a francia fővárosban rendszerint kialakuló dugókat. A SeaBubble (tengeri buborék) nevű járművek még néhány napot száguldoznak a Szajnán, majd tavasztól válhatnak rendszeresen bevethetővé.

https://hvg.hu/tudomany/20190918_vizen_siklo_taxi_sea_bubbles_parizs_szajna_teszt

Más a bélflórájuk a császármetszéssel született csecsemőknek. Jelentősen eltér a bélflórájuk a természetes úton és a császármetszéssel született csecsemőknek – állapította meg egy nagy létszámú kutatás. Az eredmények nagy segítséget jelentenek az immunrendszer fejlődésének megértésében – írják az egyik tudományos lap aktuális számában megjelent angol tanulmány szerzői.

https://www.origo.hu/tudomany/20190919-kutatok-mas-a-belflorajuk-a-csaszarmetszessel-szuletett-csecsemoknek.html

Robotfonal jöhet a szélütés kezelésében. Egyre kézzelfoghatóbb lehetőség a távvezérlésű agysebészet. Az agy erein belül könnyedén közlekedő robotfonalat fejlesztettek ki a Messechuseci Egyetem mérnökei. A gyógyszerek pontos célba juttatásával a stroke kezelésében lehetne hasznát venni a vastag, távirányítható cérnának. A találmánnyal akár a nyitott agyműtéteket is ki lehetne váltani, ráadásul a sebészek a műtőtől távol eső helyekről is elvégezhetnék vele a beavatkozásokat.

http://medicalonline.hu/cikk/robotfonal_a_szelutes_kezelesehez

Génterápia segíthet a stroke utáni felépülésben. Amerikai kutatók olyan génterápiás eljárást dolgoztak ki, amely az agy támasztószövetét alkotó gliasejteket neuronokká alakítja át, ezzel komoly segítséget nyújtva a stroke utáni felépülésben.

http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/genterapia_segithet_a_stroke_utani_felepulesben