A tudomány mai állása 2019. 11. 18.

A tartalomból:

– Új szupereljárást alkalmaztak három rákos betegen.

– Élőben közvetítettek egy agyműtétet az interneten.

– Miért alszunk rosszul idegen helyen?

– Titokzatos ásványt találtak geológusok.

– Egy gyönyörű, mégis kietlen hely.

– Titokzatos, ősi falra bukkantak a sivatagban.

– Használt ruhák hasznosításának új módját találták meg.

– Érző telefontokot fejlesztettek ki.

– Tíz perc alatt feltölthető az új akkumulátor.

– Elkészült a világ legkisebb kamerája.

Új szuper eljárást alkalmaztak három rákos betegen. Először alkalmaztak egy speciális genomszerkesztési módszert daganatos betegségek ellen az Egyesült Államokban. A genetikai olló alkalmazásától az orvostudomány sok területén várnak áttörést, de a konkrét esetben még túl korai megítélni, hogy javítani fogja-e a páciensek túlélési esélyeit – közölték a Pennsylvaniai Egyetem kutatói. Két betegnél a myeloma multiplexet, az immunrendszer plazmasejtjeinek rosszindulatú daganatos megbetegedését kezelték, a harmadik a kötőszövetben lévő szarkómában szenvedett. Mindhármuknál korábban eredménytelennek bizonyultak a hagyományos eljárások. Az orvosok most a betegek véréből kiszűrték az immunrendszer T-sejtjeit, amelyeket genetikailag módosítottak, hogy felismerjék a rákos sejteket és felvegyék ellenük a harcot.

https://hvg.hu/tudomany/20191107_crispr_genszerkesztes_daganatos_betegseg_kezelese

Élőben közvetítettek egy agyműtétet az interneten. A 25 éves páciensen, Jenna Schardton Texasban hajtották végre az operációt, a több mint háromnegyed órás beavatkozást az elejétől a végig látni lehetett az egyik közösségi oldalon.

A pécsi Idegsebészeti Klinika szakemberei is közvetítették már élő videós beavatkozást, ők egy Parkinson-kóros beteget műtöttek meg.

https://hvg.hu/tudomany/20191031_elo_video_facebook_agymutet

Miért alszunk rosszul idegen helyen? Valószínűleg ön előtt sem ismeretlen a jelenség: ha az ember ismeretlen helyen, például szállodában éjszakázik, nehezen merül álomba. Aztán a második-harmadik ugyanott eltöltött éjjelre ez megszűnik, és ugyanolyan jól tud aludni, mint otthon. Ezt általában azzal szokták magyarázni, hogy kényelmetlen és szokatlan az ágy, de a valós ok ennél jóval bonyolultabb. Az MRI adatai azt mutatták, hogy ilyenkor az ember bal agyféltekéje nem kapcsol ki teljesen, és ezáltal nem tudunk a mélyalvás állapotába kerülni. Aktív marad az agyunkban a hangok érzékeléséért felelős terület is, ezért riadunk fel mindenféle zajra, amire egyébként nem szoktunk.

https://index.hu/tudomany/til/2016/05/22/miert_alszunk_rosszul_idegen_helyen/

Titokzatos ásványt találtak geológusok. Eddig ismeretlen ásványra bukkantak egy dél-afrikai gyémántbányában zajlott feltárás során a szakemberek. A belseje is érdekes. Egy dél-afrikai gyémántbányában, a Koffie-fonteinben végzett kutatásaik során olyan gyémántot találtak a szakemberek, melyben zöldes színű, a geológusok számára ismeretlen ásványszemcsék is vannak – számol be az egyik szakfolyóirat. A tudósok úgy vélik, a szemcsék egy olyan gyémántba ágyazódtak, amely mintegy 170 kilométeres mélységben alakult ki.

https://hvg.hu/tudomany/20190924_asvany_gyemant_goldschmidtit_geologus

Egy gyönyörű, mégis kietlen hely. Ahol víz van a Földön, ott az élet is megtelepszik, tartja a közvélekedés, egy kutatás viszont pont ennek az ellenkezőjére mutatott rá. Létezik egy táj Etiópiában, ami minden képzeletet felülmúlóan barátságtalan; ez a Danakil mélyföldön elhelyezkedő Dallol vulkán, melynek geotermikus forrásait vizsgálták a tudósok. A hipersós, hipersavas tavak káprázatos színben tündökölnek, a zöld, a sárga, a narancssárga, a barna legkülönfélébb árnyalatai megtalálhatóak itt. A pompázatos látvány ellenére nem tanácsos a közelükbe menni, a források mérgező gázokat bocsájtanak ki magukból, köszönhetően az egzotikus felszín alatt működő tűzhányónak.

https://www.origo.hu/tudomany/20191105-a-pokol-letezik-es-itt-van-a-foldon-allitjak-kutatok.html

Titokzatos, ősi falra bukkantak a sivatagban. Régészek egy csoportja egy hatalmas, ősi falra bukkant Irán nyugati részén – írja az egyik tudományos lap. A 115 kilométer hosszú építmény közel olyan nagy, mint az Angliában fekvő Hadrianus fala. A tudósok szerint a fal létrehozásához jelentős munkaerőre, anyagmennyiségre és időre volt szükség. A Bamu-hegységnél észak-déli irányban elterülő építmény közelében agyagtöredékeket is feltártak, ezek alapján a fal az időszámítás előtti 4. és az időszámítás szerinti 6. század között jöhetett létre.

https://24.hu/tudomany/2019/11/05/iran-regeszet-fal/

Használt ruhák hasznosításának új módját találták meg. Szőnyegek és szigetelőanyagok gyártására alkalmas textilipari alapanyagokat tudnak előállítani használt ruhaneműkből svájci kutatók. A Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem szakemberei egy használt ruhaneműk újrahasznosítására specializálódott svájci céggel együttműködve fejlesztettek ki olyan módszereket, amelyek révén szőnyegkészítésre alkalmas durva fonalat tudnak előállítani a régi textíliákból.

https://www.origo.hu/tudomany/20191107-szakadt-textilbol-hangszigetelo-anyagot-keszitenek-scajci-kutatok.html

Érző a telefontokot fejlesztettek ki. Francia mérnökök régóta kísérleteznek már furcsa, az emberi bőrre emlékeztető anyaggal, amelynek küldetése fontosabb, mint elsőre gondolnánk. Egy nap talán így vezéreljük majd okoseszközeinket. Az emberi bőr rendkívül érdekes felület, hiszen amellett, hogy véd, elég érzékeny is, így az interakció terén is fontos szerep jut neki. Egy ember-számítógép megoldásokkal kísérletező francia csapat úgy gondolja, többet is ki lehet hozni ebből a tulajdonságból, így különös kísérletbe vágtak: mesterséges bőrt állítottak elő, amely számos parancsot megért.

https://hvg.hu/tudomany/20191107_mesterseges_bor_skin_on_interface_marc_teyssier_vezerles

Tíz perc alatt feltölthető az új akkumulátor. WangChao-Yang vegyészprofesszor, a pennsylvaniai állami egyetem elektromechanikai központjának igazgatója szerint az eszközzel 360-480 kilométer megtételelehetséges. Ezt pedig 2500 töltési cikluson át fenn tudják tartani, ami egyenlő mintegy 800 millió kilométer megtételével.

https://tudomanyplaza.hu/litiumion-akkumulator/

Elkészült a világ legkisebb kamerája. A gyártó olyan képszenzort rakott össze, amely parányi mérete ellenére rossz fényviszonyok között is képes felvételeket készíteni. Az orvosok számára rendkívül fontos, hogy a páciens problémáját minél pontosabban sikerüljön beazonosítaniuk. Ebben az érzékelésnek is nagy szerepe van, hiszen ha egy elváltozásról van szó, a kezelés érdekében rengeteg (látható) adatra van szükség. Ezt különféle műszerekkel eddig is el tudták végezni, ám vannak olyan pontok a testben, melyek feltérképezéséhez már parányi eszközök kellenek – olyanok, mint a mostani mini kamera. A szerkezet egy, a testet belülről is fényképezni tudó eszköz, melynek természetesen a szakvizsgálatoknál veszik nagy hasznát. A kis kamera mérete miatt az emberi test legszűkebb részeibe (például az erekbe) is képes behatolni, és felvételeket készíteni.

https://hvg.hu/tudomany/20191101_omnivision_kepszenzor_ov6948_guinness_rekord